Bronya – ultraohut lämmöneristeaine 

Ukrainan sodasta johtuen toistaiseksi viimeiset Bronya maalit myydään varastosta pois. Kaikki mitä on myydään, mutta uutta erää ei voi tilata.

Se että lämpöä voisi eristää millin kerroksella maalia kuulostaa täysin kummalliselta. Se on pakko myöntää, koska niin itsekin alkuun ajattelin. Selvitin kuitenkin lisää, koska asiakkaallani oli saanut maalilla hyviä tuloksia.

Bronya-maali on alunpitäen kehitetty avaruusaluksia varten olosuhteisiin, joissa mahdollisimman ohuella ja kevyellä lämmöneristeellä tulee saavuttaa hyvä eristävyys.

Eristävyys perustuu 100-150μm  keraamisiin tyhjiörakeisiin. Yhden millin kerrokseen rakeita menee päällekkäin 7-10 kappaletta. Lämpö ei siirry tyhjiössä, joten sitä siirtyy pääosin sideaineena toimivaa maalia pitkin ulospäin. Koska maalista 80-90% on tyhjiötä vain pieni osa lämmöstä pääsee maalikerroksen läpi.

Hyvä kysymys on kuinka paljon pääsee läpi, koska sellaista kerrosta, josta ei mitään tule lävitse ei ole taloudellisesti järkevää laittaa.

Helpoin tapa mitata on pintalämpötilataulukko tässä alla.

Tyypillisesti maatilakuivurin lämpötilat ovat 60’C – 80’C välillä. Näissä tapauksissa 1 millimetrin maalikerroksella pääsee noin puoleen lähtölämpötilasta. Esimerkiksi 60oC:n lämpötila putoaa 33’C:n. 0,5mm lisäyksestä ei ole merkittävää apua, koska sillä lämpötila putoaa lisää vain 4 astetta 29 celsiukseen.

Jos kuivataan korkeammalla lämpötilalla esim 100’C maalikerroksen paksuus  kannattaa nostaa 1,5 millimetriin. Tällöin on myös syytä käyttää maalin Classic -versiota joka on suunniteltu korkeampiin lämpötiloihin kuin Fasade.

Hakeuunitesteissä on huomattu, että 60cm halkaisijan putkessä lämpötila putoaa 80’C:sta 70’C:een kymmenen metrin matkalla. Ulkolämpötilasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta testaaja muisti sen olleen hieman alle 10 asteen. Tässä tapauksessa lämpöhäviö on 12,5% ja suoraviivaisesti ajatellen näin paljon ylimääräistä haketta piti polttaa, jotta vilja saatiin kuivaksi.

Maalia levitetään joko pensselillä tai erikoisruiskulla. Pensselilevitys sopii mainiosti kun maalattava pinta-ala on esimerkiksi tuloputki ja -kanava. Kun maalataan suurempia pinta-aloja on pensselimaalaus  mahdollinen, mutta vaatii enemmän sinnikkyyttä kuin ruiskumaalaus. 

 

Kun maalataan ruiskulla on tulee käyttää maalille sopivaa laitetta. Liian kova paine rikkoon työhjiörakeet kun maali osuu peltipintaan. Maaliruiskun pumppu tulisi olla maalin imuputken päässä, joka menee maalipöntön pohjalle. Maahantuoja on suositellut maaliruiskuksi Airlessco TS 1500 -mallia. 

Bronya on rakenteeltaan varsin paksua, eikä siksi sovi telalla levitettäväksi. 

Kuivureihin Bronya sopii erityisen hyvin, koska maalaaminen on merkittävästi helpompaa kuin tavanomaisten eristeiden asentaminen. Se on myös halvempi tapa eristää, eikä rotat pysty tekemään pesiä ohuen maalikerroksen alle.

Maalia kuluu noin litra neliömetriä kohti, kun maalataan yhden millin kerros. Tuloputken pinta-alan voi arvioida kertomalla putken pituuden ja halkaisijan piin likiarvolla 3,14. Esimerkiksi 1 metrin mittaiselle halkaisijaltaan 60cm putkelle tämä tuottaa tuloksen 1,88 neliömetriä . Hieman pyöristäen maalia kuluu 2 litraa metrin matkalle jos putki on 60 senttinen. (0,6m * 3,14 * 1m = 1,88m2) Jos putki on paksumpi menee maalia tietenkin enemmän.

Kuivurinomistajille voi suositella ainakin kaikkein kuumimpien osien maalausta. Se on verrattain pieni työ suhteessa saavutettavaan hyötyyn. Jos arvio varovasti, että tällä voisi saavuttaa 10% säästön, voi pohtia kuivurin öljylaskua tuon verran pienemmäksi.

Bronya maalin avulla sinulla on mahdollisuus säästää rahaa ja käyttää vähemmän fossiilisia polttoaineita viljan kuivaukseen. Hakkeella kuivaajat säästävät saman 10% metsiään muuhun käyttöön.