Viljankuivurin etäseuranta
cauCo CL ja cauCo CLT mahdollistaa kuivurisi etäseurannan suoraan mobiilialitteen kautta.
caucOn tuotteet viljankuivurin etäseurantaan
Satokausi on kiireistä aikaa, kun pitäisi samaan aikaan puida viljaa, kuivata sitä ja tietenkin ohessa hoitaa kaikki muut tilan työt. Kuulostaako tutulta? Jos tämän päälle on vielä muualla ulkopuolisella töissä, päivästä loppuvat tunnit väkisinkin. Miten me voimme auttaa? Etäseurantalaitteet on tehty helpottamaan työtä, kun valvontakäyntejä viljakuivurille voi vähentää. Kaikki olennainen tieto on koko ajan tarjolla älypuhelimessa.
Uusiin kuivureihin on tarjolla valmistajien puolesta etäseurantamahdollisuuksia, ja niiden oheen vaikka mitä hienouksia isolla rahalla. Meidän tuotteidemme tarkoitus on tarjota vanhaan kuivuriin lisää käyttömukavuutta, joka ei vaadi kohtuuttoman suuria investointeja. Vuokrapeltojen mukana tullut lisäkuivuri on paljon mukavampi käyttää muutaman kilometrin päässä, kun sitä voi seurata aina halutessaan.
caucO CL ja CTL
caucO tarjoaa kahta eri mallia etäseurantaan. Nimet on annettu sen mukaisesti, mitä mitataan, eli CL-mallilla pääset näkemään lämpötilat sekä polttoaineen kulutuksen – Celsiukset ja litrat. CTL-malli tarjoaa lisäksi myös tonneja, tarkemmin kilogrammoja. Painotiedon avulla puhelinsovellus tarjoaa myös laskennallisen kosteusarvon kuivauksen edistymisestä. Kun tarjolla on sekä lämpötilatieto, että laskennallinen kosteusarvo saat hyvän näkymän ennakoida tarpeelliset eränvaihtokäynnit oikea aikaisiksi.
Etäseurannan hyödyt?
Häiriöt etänä puhelimeen
Raportit puhelimeen
Lämpötilat ja hälytykset
Selkeä raportointi
Miksi hankkia caucO etäseuranta
caucOn kantava ajatus on tarjota kuivauksen etenemisestä tieto sinne missä viljelijä on älypuhelimen avulla. Tämä tarjoaa vanhoihinkin kuivureihin uudenlaista käyttömukavuutta – turhat käynnit kuivurilla jää historiaan, kun puhelimella voi katsoa milloin on aiheellista mennä paikalle. Tilakoot kasvavat, mutta kaikilla ei ole mahdollista rakentaa uutta suurta kuivuria. Vanhaa kapasiteettia käytetään myös pidemmän matkan päässä. Caucosta hyötyvät erityisesti kolme käyttäjäryhmää: Ensinnäkin he joiden kuivuri on alamittainen ja siksi erävaihtoja tulee paljon. Toiseksi sellaiset, joilla on matkaa yhdelle tai useammalle kuivurille. Kolmas hyötyvä käyttäjäryhmä ovat ne, jotka eivät halua turhaan käydä yöllä kuivurilla tutkimassa tilanteen etenemistä.
Ostamalla Cauco Cl -paketin pääset seuraamaan kuivurin kuivaus- ja poistolämpötiloja sekä valoantureilla valvottavia polttimia ja hälytyksiä. Olet aina haluamallasi hetkellä tietoinen siitä missä vaiheessa kuivaus etenee. Myös ulkolämpötila tarjotaan kaikille asiakkaille, sen avulla viljelijä oppii säätämään kuivuriaan optimaalisesti ulkolämpötilasta riippuen.
Tilauspaketin mukana tulee postin kautta: keskusyksikkö, kolme lämpötila-anturia, kolme valoanturia sekä reititin ja näiden tarvittavat johtosarjat. Kuivurista tulee löytää kaksi valovirtapistorasiaa, joita laitteisto tarvitsee.
Asentaminen on helppoa ja suunniteltu niin, että sen voi tehdä viljelijä itse. Keskusyksikkö asennetaan lähelle kuivurin sähkökeskusta. Lämpötila-anturien johdot kuljetetaan rakenteita pitkin ulos sekä kuivaus- ja poistoilmaputkelle. Polttimien merkkivalot löytyvät yleensä sähkötaulusta joiden päälle magneettiset valoanturit on näppärä asettaa. Muovisten sähkökeskusten päälle laitetaan tarroilla prikat, joihin magneetti tarttuu.
Cauco Cl-mallin hinta on 1800€ (alv 0%). Hintaan kuulun kahden syksyn 3 + 3 kuukauden palvelupaketti tai vaihtoehtoisesti yhtäjaksoinen 12 kuukauden paketti.
Cauco CTL
Cauco CTL nimi juontaa juurensa mitattaviin kohteisiin – etäseurattavaksi tarjotaan lämpötilat (Celsius), viljan paino kuivurissa (tonnit tai kilogrammat) sekä polttoaineenkulutus (litrat). Vaakatiedon avulla viljelijä saa merkittävästi tarkemman tiedon kuivattavan erän laskennallisesta kosteudesta, joka esitetään puhelimen näytöllä omassa lokerossaan.
Tähän malliin kuuluu CL mallissa tarjottavien keskusyksikön, lämpö- ja valoantureiden oheen myös vaaka-anturin elementit, sekä Rinstrum 320 -näyttö, joka on integroitu Caucon keskusyksikköön. Viljelijän ei tarvitse mennä kuivurille tarkastamaan kuivattavan viljaerän painoa, Caucon puhelinsovellus laskee lähtöarvojen avulla jäännöskosteuden.
Kuivauksen alkaessa viljelijä täyttää ”mitattu kosteus”-kenttään viljasta mitatun kosteuden. Poistuvan massan avulla lasketaan kuinka paljon viljassa oleva kosteus muuttuu, tämä näytetään ”laskennallinen kosteus”-kentässä. Jos viljelijä haluaa tehdä varmistusmittauksen viljasta kesken kuivauksen ja huomaa, että alkuperäinen kosteusmittaus ei ollut riittävän tarkka, hän voi päivittää ”mitattu kosteus”-kenttään uuden mittaamansa arvon ja painaa ”päivitä.” Järjestelmä lähtee kalkuloimaan ”laskennallinen kosteus” arvoa tällä uudella syötetyllä arvolla. Tämä on erityisesti tarpeen kun vilja on hyvin kosteaa ja mittareiden tarkkuus ei ole parhaimmillaan.
Lämpötilan ja kulutuksen osalta CTL-malli toimii kuten sisarmalli CL – lämpötila-anturit asennetaan kuivaus- ja poistoilmaputkille, johdot viedään rakenteita pitkin sähkökeskuksen viereen, jonne keskusyksikkö asennetaan. Polttimien toimintaan reagoivat valo-anturit asennetaan merkkivalojen päälle.
Vaaka-anturien avulla tarkkuus viljan kosteuden määrittämiseen paranee paljon. Lisänä viljelijä saa parempaa tietoa satomääristä ja voi esimerkiksi laatia tilastoja peltolohkojen tuotoista. Onhan se myös oikeasti kiva tietää kuinka paljon satoa kertyi – sehän on tavallaan kuin pankkitili, joskin talletuspaikka on myyntiin saakka oma siilo.
caucO CTL -mallin hinta on 4500€ (alv 0%). Hintaan kuuluu neljä 10t vaaka-anturia sekä näihin asennustelineet sekä kahden syksyn 3+3 kuukauden tai vaihtoehtoisesti 12 kk yhtäjaksoinen palvelupaketti. Uutena tarjouksessa mukana myös email-raportointi, joka kuivauksen päätyttyä toimittaa koosteen kuivauserän olennaisimmista asioista.
Haluaisitko nukkua vai lähteä tarkastuskäynnille kuivuriin?
Unen tärkeys kaiken jaksamisen lähteenä ja ihmisen toipumisen mahdollistajana on nykyään kaikkien sitä tutkivien yleisessä tiedossa. Satokaudella lepoaika jää muutenkin vähäiseksi, mutta erityisen haitallista on joutua käymään keskellä yötä tarkastamassa toimiiko kuivuri vai onko tullut jokin häiriö.
Kaiken olennaisen voi katsoa caucO etäseurannan avulla ja painaa pään tyynyyn rauhallisin mielin.
Raportit sähköpostiin
caucO kerää jokaisen kuivauserän tärkeimmät tiedot yhteen ja lähettää ne sähköpostiisi jäähdytyksen päätyttyä. Pääset katsomaan tietokoneeltasi kuivauserien eroja, keräämään tarkempaa tilastotietoa – mitä ikinä tuolla tiedolla haluat tehdä. Kaikki olennainen löytyy sähköpostista ja voit sopivaa otsikkoa tai lähettäjää etsimällä nähdä kaikki nuo viestit aikajärjestyksessä.
Onko kuivurisi jäänyt alamittaiseksi?
Monen viljelijän kuivauskauden unet jäävät vähiin, koska peltoa on tullut hankittua lisää ja kuivuri on jäänyt alamittaiseksi. Kuivauseriä ja niiden vaihtoja on pakko tehdä tiheästi, että kaiken saa korjatuksi talteen. Etäseuranta ei kasvata kuivuriasi, mutta parantaa huomattavasti vanhankin laitoksen käyttömukavuutta.
Näet puhelimeltasi sen milloin tulee lähteä käymään paikan päällä – sekä myös sen, milloin sinne on liian aikaista mennä.
Häiriötiedot näytöllä
caucO etäseurannan valoanturit seuraavat paitsi polttimien toimintaa myös viljankuivurisi häiriövaloja. Jos kuivurilla tapahtuu häiriö, se täytyy lähteä ratkaisemaan mielemmin nopeasti kuin hitaasti. Ilman etäseurantaa tuota tietoa ei saa ja häiriötilanne voi jatkua pitkään.
caucO CL ja CTL näyttävät häiriön punaisena suorakaiteena näytössä – saat tiedon välittömästi siitä, että nyt on tarpeen käydä korjaamassa tilanne.
Helppo asennus
Asentaminen on helppoa ja suunniteltu niin, että sen voi tehdä viljelijä itse. Keskusyksikkö asennetaan lähelle kuivurin sähkökeskusta. Lämpötila-anturien johdot kuljetetaan rakenteita pitkin ulos sekä kuivaus- ja poistoilmaputkelle. Polttimien merkkivalot löytyvät yleensä sähkötaulusta joiden päälle magneettiset valoanturit on näppärä asettaa. Muovisten sähkökeskusten päälle laitetaan tarroilla prikat, joihin magneetti tarttuu.
Kuivurissa tulee olla kaksi valovirtapistorasiaa, joista toiseen kiinnitetään keskusyksikön virransyöttö. Toinen pistorasia tarvitaan reitittimen muuntajaa varten. Reititin liittää keskusyksikön mobiiliverkkoon ja toimittaa tiedot taustapalveluun.
Asennukseen ja säästöön liittyviä kysymyksiä
Taajuusmuuttajan sähkökytkennät ovat voimavirtakytkentöjä ja ne on syytä jättää sähköalan
ammattilaisen vastuulle. Silloin ei tarvitse jälkikäteen pelätä, että saisi kuolettavia
sähköiskuja tai kuivuri palaisi väärin kytkettyjen sähköjen vuoksi.
Taajuusmuutettu sähkö aiheuttaa helposti häiriöitä ns. ”hituvirtajohdoille.” Näitä ovat
esimerkiksi vaaka-antureilta tulevat johdot, joissa liikkuu millivolttien suuruinen jännite.
Ongelman voi välttää sillä, että putkittaa vaaka- ym. pienjännitejohdot 50 cm päähän muista
sähkökaapeleista.
Sähkökaapelina tulee käyttää taajuusmuuttajalle tarkoitettuja voimavirtakaapeleita. Niiden
tarkemmat tiedot on julkaistu taajuusmuuttajavalmistajan sivuilla. (ABB ACH580 käyttöohje /
Vacon käyttöohje). Voimavirtatöitä tehneille sähköalan ammattilaisille ne ovat varmasti
tuttuja.
ecOcaucO on tarkoitettu asennettavaksi kaikkiin, myös vanhoihin kuivureihin. Sähkömiehen
kanssa voi varmistaa, että oman kuivurin puhaltimen moottori on sellainen, jota voi
taajuusmuuttajalla ohjata.
Yhtä yleispätevää ohjetta on vaikea antaa koska kuivureita on niin kovin monenlaisia.
Kaikkein paras on selvittää oman polttimen osalta tilanne asiantuntijalta.
Yleisinä ohjeina olen muistuttanut, että kuivauksen alkuvaiheessa ilmaa pitää lämmittää yhtä
paljon kuin tähänkin asti, eli öljysuutinten yhteenlaskettu kapasiteetti tulee pysyä entisellään.
Kuivauksen loppuvaiheen ilmamäärän rajoittaminen voi johtaa ylilämpöön, jos pääpolttimen
suutin pidetään entisen kokoisena. Yksi tapa ratkaista tämä on esimerkiksi päivittää 4 ja 2
gallonaiset suuttimet kahteen 3 gallonan suuttimeen. Tämä ohje on todella karkea ja
kokemuksia on vielä varsin rajoitetusti.
Toistaiseksi kuitenkin kaikki, jotka ovat tätä ohjetta seuranneet ovat tyytyväisiä ecOcaucO -käyttäjiä.
ecOcaucOn kokonaishinta muodostuu etäseurantalaitteen, vaakojen, logiikkayksikön,
kosteusanturin ja taajuusmuuttajan hinnasta. Paketti on varsin laaja mutta myös varsin
toimiva kokonaisuus.
Taajuusmuuttaja on yksittäisistä laitteista kallein ja siksi hintaan vaikuttaa selvästi
puhtaltimen tai imurin moottorin teho. Taajuusmuuttaja mitoitetaan aina sinun kuivuriisi
sopivaksi ja esiohjelmoidaan tilaamallesi ecOcaucolle.
ecOcaucOon kuuluu aina etäseuranta, joten voit seurata puhelimellasi kuivauksen
etenemistä puidessa, eläimiä hoitaessa tai vaikka lavatansseissa. Peruspakettiin kuuluu
kahden vuoden käyttöoikeus.
Koska tarjous muotoutuu aina sopivaksi kyseiseen kuivuriin tarkkoja hintoja on vaikea
sanoa, mutta esimerkiksi 7,5kW puhaltimella varustettuun kuivuriin asennettava perusmalli
ilman vaakalaitteita on 8000€ (alv 0%). Vastaavasti kun laitetaan ecOcaucO+ samaan
kuivuriin vaakojen kanssa on hinta 13 000€ (alv O%). Useampi puhallin tai imuri nostaa
hintaa. Samoin, jos kuivurin massa ja maksimikapasiteetti nousee yli 40 000kg pitää käyttää
kalliimpia vaaka-antureita.
ecOcaucO ja ecOcaucO+ tarjoavat kumpikin poikkeuksellisen nopean ja varman
takaisinmaksun kun sitä vertaa mihin tahansa maatilan investointiin. Arvio oman kuivurisi
kulutuksen kautta paljonko 20% säästö tarkoittaisi nykyisellä polttoöljyn hinnalla. Huomioi,
että ELY-keskukselta voi saada investointitukea laitteistolle. Polttoaineiden hinnat tuskin
tulevat lähitulevaisuudessa merkittävästi laskemaan, joten takaisinmaksu on erittäin varma.
ELY-keskusten päätökset eivät ole yrittäjän hallittavissa, joten etukäteen on mahdoton sanoa
lopputulosta. ELY-keskukset antavat maatilojen energiainvestointeihin tukea 50%
investoinnin määrästä ja minimissään annettavan tuen määrä on 3000€.
ecOcaucO on selkeä energiainvestointi, koska se vaikuttaa merkittävästi hehtaarikohtaisesti
suurimpia polttoöljykuluja aiheuttavaan vaiheeseen – noin 2/3 tarvittavasta löpöstä kuluu
viljankuivaukseen. Investointina ecOcaucO on useamman tilan saavutettavissa kuin
kymmenien tai yli sadan tuhannen euron hakeremontit. Tämä on useimmille viljelijöille se
investointi, joka on maksettavissa nopeasti takaisin eikä yleisestikään vaadi suuria pääomia
tai isoa lainaa. ecOcaucO myös parantaa tilan kannattavuutta. Se on ecOtekO
ELY-keskuksen avustamana tai ilman.
Vaadittavien papereiden täyttöön tilat saavat ilmaista apua Neuvo -palvelusta.
Säästöä syntyy joka kuivauserässä ja kaikilla kuivureille. Kuivauksen säätötarve on
loppuvaiheessa, kun jyvistä poistetaan syvemmällä olevaa kemiallista- ja
fysikaaliskemiallista kosteutta. Näitä jyvän kosteuden osia poistetaan myös sellaisina
vuosina, kun lähtökosteus on poikkeuksellisen matala. Kemiallisen- ja fysikaaliskemiallisen
kosteuden määrä jyvässä vaihtelee vähemmän kuin alkukosteuden ja karkeasti arvioiden
sitä on tarve saada yhtä paljon pois vaihtelevista olosuhteista huolimatta.
Säästettävän polttoaineen määrää ja hintaa on arvioitu luonnonvarakeskuksen tilastojen
perusteella 75-80 litran paikkeille. Tämä luku täsmää myös kokonaiskulutuksesta kuultuun.
Näissä isänniltä kuultujen arvojen perusteella. Vaihtelu vuosien välillä on suurta, mutta
laajasti puhutaan, että kuivaukseen tarvitaan keskimäärin KORJATTAVA 100 litraa hehtaaria
kohti. 20% säästö on siis 20 litraa ja kun litrahinta on 1,5 euron tietämillä on säästö 30€/ha.
Sadan hehtaarin tila säästää tällä karkealla laskelmalla 3000 euroa vuodessa. Oman
kuivurin kulutusta ja sitä kautta syntyviä säästöjä kannattaa laskea laittamalla omia
tunnuslukuja taulukkolaskentaohjelmaan.
Kun ecOcaucOn toimitaperiaatetta miettii, pääsee myös ajattelemaan kuka säästää eniten.
Säästö syntyy kuivauksen loppuvaiheessa vähentämällä ohi virtaavasta lämmöstä johtuvaa
hukkaa, jota jyvän kuivauksessa ei voida hyödyntää. Tästä päättelemällä olemme tullut
siihen tulokseen, että mitä isompi puhallin ja lämmityspannu ovat, sitä enemmän on
loppuvaiheessa säätötarvetta ja säästöpotentiaalia. Tämä looginen päätelmä ihan sillä
perusteella, että isompi puhallin vaatii enemmän lämmityskapasiteettia, mutta jyvä luovuttaa
loppuvaiheessa kosteuden itselleen ominaiseen tahtiin. Sitä ei voi ratkaisevasti nopeuttaa
nostamalla puhaltimen ja pannun tehoja. Alkukosteuden poistossa tehokkaammat laitteet
taas antavat perustellusti etua, koska tässä vaiheessa kosteus poistuu helposti.
ecOcaucOja on asennettu kaikkiin yleisimpiin eräkuivureihin Suomessa. Antti-kuivurit ovat
olleet yleisin asennuskohde. Arska-kuivureihin on asennettu toiseksi eniten laitteistoja.
Mepu-kuivureihin on myös tehty asennuksia ja Törnum-kuivuriin on tälle kesälle tarjous.
Kaikki kuivurit toimivat samalla periaatteella, joten esteitä sille etteikö johonkin voisi merkin
puolesta asentaa ei ole.
Asennuksessa on hyvä huomioida, että mikäli kuivurin puhaltimia ohjataan jo logiikalla
esimerkiksi tasalämpöteknologian saavuttamiseksi ei toista logiikkaohjausta voida asentaa
nykyisen rinnalle, vaan se tulee korvata ecOcaucOlla. Tällaisia teknologioita on myyneet
esimerkiksi Antti-Teollisuus ja Calefa. Tässä tapauksessa taajuusmuuttajaa voidaan
hyödyntää ecOcaucOn kanssa, mutta asennuksessa tulee huomioida, että caucOn
asiantuntijan on hyvä käydä asennusvaiheessa varmistamassa tamujen ohjelmointi.