20M
= 20 000 000 litraa

Suomessa 20 000 000 polttoöljylitran vuosisäästö.

20M on lupaus! caucO tarjoaa keinot joilla Suomen viljankuivaamoissa voidaan saada todella miljoonien litrojen säästöt aikaan. Yksittäisenkin viljelijän saama säästö on tyypillisesti tuhansia litroja joka vuosi.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? 

Laskelma lähtee siitä, että Suomessa viljellään reilu 1.2 miljoonalla hehtaarilla viljakasveja. Osa kuivureista toimii biopolttoaineella tai ne murskataan rehuksi. Polttoöljykuivureissa kuivattavaa on laskettu jäävän miljoona hehtaaria.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kuivuri käytää noin 80 litraa polttoainetta / hehtaari. Kokonaiskulutus on keskiarvona 80 000 000 litraa polttoöljyä. caucOn menetelmillä tulisi onnistua nipistämään tuosta neljännes pois. 

Haastavaa, mutta ei mahdotonta.

Paljonko optimointi säästää?

Viljakuivaajan ilmamäärän optimointi on selkeästi merkittävin säästökeino. ecOcaucO vähentää kaikissa kuivureissa loppuvaiheessa tapahtuvaa energiahukkaa. Erityisesti fysiikalisen ja fysikallis-kemiallisen kosteuden poistaminen jyvän ytimestä ovat kuivausvaiheita joissa optimointi on parhaimmillaan.

Kuivureiden koon kasvaminen ja tahtotila nopeuttaa kuivausprosessia ovat nostaneet lämmityslaitteiden ja puhaltimien kokoja. Mitä suuremmat laitteet kuivurissa on sitä suurempi hyöty optimoinnista tulee. Karkea laskelma on, että lämmityskattilan tehon ollessa kilovatteina 1,5 kertaan kuivurin hehtolitrakoko päästään 20% säästöön. Toki erään asiakkaan laskelmat näyttää yli 25% säästöä tällaiselle laitokselle.

Vanhemmissa kuivureissa on pienempitehoiset puhaltimet ja pannut, joten niissä syntyvä säästö on 10-15% luokkaa.

ecOcaucOn ja ecOcaucO+ mallien tarjoama säästö on tällä hetkellä lähellä toisiaan. +mallin isompi näyttö kuitenkin mahdollistaa että tuotekehityshankkeista suurempi osa voidaan toteuttaa suoraan vain päivittämällä laitteiston ohjelmisto. Kaikkia asiakkaan tekemiä parametriasetuksia ei voida toteuttaa ilman selkeää käyttöliittymää.

 

Muita säästökeinoja?

caucO on tarjonnut eristemaalia viljakuivureiden energiatehokkuutta parantamaan vuodesta 2019. Kaikkein kuumimpien osien maalaamisella saavutettu säästö on laitteistosta riippuen 5-10% tasolla. Kuivureista suuri osa on eristämättömiä, koska energian hinta on ollut pitkään matala ja eristysremontit vaivalloisia ja kalliita. 

Eristemaalilla tehty remontti on varsin vaivaton keino parantaa energiataloutta. Jopa muutaman tunnin työllä on saavutettavissa keskikokoisellakin tilalla satojen eurojen säästöt joka vuosi.

Onko kaikki jo keksitty?

caucOn tuotekehitys jatkaa työtään. ecOcaucO sen isovelimalli ecOcaucO+ on tuotu markkinoille vähän aikaa sitten. Niihin on pakattu se tietotaito, joka tuottaa käyttäjälleen varmimmin sijoitetut rahat takaisin ja joka oli selkein tuoda markkinoille.

Uusia kehityskohtia on olemassa ja meille tuottaa suurta iloa näyttää, ettei viljankuivauksen kaikkia osia ole vielä viritetty sille tasolle, johon teknologia antaa mahdollisuuden. 

Kaikkein suurimmat säästökohteet on nykyisissä laitteistoissa mukana. Uudet toiminnallisuudet tulee tarjolle kaikkiin laitteisiin ilmaiseksi joihin ei tarvita uusia fyysisiä osia. ecOcaucO+ on tässä mielessä varma valinta sillä osa tulevista kehityskohteista tulee vaatimaan käyttöliittymän, jonka kautta viljelijä voi valita toivomansa säädöt kuivaukseen.

Yhteystiedot

Sähköposti: teemu.arvonen@cauco.fi

Osoite:
Cauco Oy / Teemu Arvonen
Terätie 22 A
01650 Vantaa

Puhelin: 040 868 8000 (parhaiten tavoitettavissa iltaisin)