ecOcaucO - kuivauksenohjaus

ecOcaucO-kuivauksenohjauksella suuria säästöjä

Vilja kuivataan kuumalla ilmalla. Kokonaisuudessaan ilmaa tarvitaan paljon, koska kosteuttakin on tuhansia kiloja kuivauserässä. Hyvin toimiva konsepti, jota kukaan ei ole kyseenalaistamassa – emme mekään.

Kun kuivaus aloitetaan poistuu kosteutta alkuun niin, että poistokanavasta tulee ulos vesihöyryä. Pintakosteus lähtee viljasta varsin helposti ja alussa tarvitaan paljon kuumaa ilmaa. Kuivauksen edetessä poistuvan ilman kosteusprosentti putoaa kun pintakosteus on haihdutettu. Jos kuivaa perinteisellä menetelmällä putoaa kosteus niin, että lopulta se päätyy 20% tasolle, joka on tarpeettoman alhainen. Vilja ei luovuta kosteutta nopeammin vaikka sitä suurella ilmamäärällä lämmitetään.

ecOcaucO on tehty optimoimaan kuivauksessa käytetty ilmamäärä, koska sen avulla voidaan vähentää lämmityksen tarvetta ja säästää polttoainetta.

ecOcaucO -nimi tulee siitä, että se on sekä ecOloginen, että ecOnominen.

Kuinka paljon ecOcaucOlla voi säästää?

Säästöä syntyy joka kuivauserässä, mutta koska se syntyy nimenomaan kuivauksen loppuvaiheessa on vaikea määrittää tarkkaa lukemaa. Jos pääsee puimaan melko kuivaa viljaa voi säästöä olla jopa yli 20%. Jos taas joudutaan korjaamaan sato märkänä on pintakosteutta enemmän ja hyöty tulee vasta loppuvaiheessa. Sen voi laskea jäävän 10% tietämiin. Keskimääräisesti voi arvioida, että säästö olisi 15 prosentin tasolla.

Tuon säästölaskelman voi kääntää hehtaarikohtaiseksi säästöksi. Monelta isännältä olen kuullut, että hihavakio polttoöljyn kulutuksesta kuivurissa on 100 litraa / hehtaari. Löpön hinta huhtikuussa 2022 on halvimmillaan 1,54€/l (alv 0%).* Keskimääräisellä 15 prosentin tasolla hehtaarikohtainen säästö on tässä laskelmassa 23,10€.  Pidemmät kuljetusmatkat tai kotimaisen jalostajan brändin alla myyty lämmitysöljy nostavat hintaa, joten tarkempi laskelma kannattaa tehdä itse.

ecOcaucO -paketti sisältää caucO CTL-etäseurannan, logiikkaohjauksen, kosteusanturin, sekä kalleimpana yksittäisenä komponenttina taajuusmuuntajan. Tavallisimmat ohjattavien puhaltimien koot ovat 7,5kW ja 11kW. Pienempään sopivan tamun kanssa kokonaispaketin hinta on 8000€ ja isomman kanssa 8300€. Hinnat ovat alvittomia ja voimassa keväällä 2022. Komponenttipula ja muutenkin eriskummallinen maailmantilanne saattavat heiluttaa markkinoita, joten pieniä varaumia täytyy jättää, joskin haluan uskoa, että näillä hinnoilla voisi tämän kauden myydä. Ensi vuodesta ei kukaan tiedä, mutta nykyvauhtisella inflaatiolla tuskin mikään on muuttumassa halvemmaksi.

Tämä laskelma antaa takaisinmaksuajaksi ecOcaucO-paketille n. 350 hehtaarin kuivauksen. Tuolla voi arvioida milloin sijoituksesta alkaa syntymään jo tuottoa.

Hakkeella kuivaajat voivat laskea takaisinmaksua esimerkiksi sillä, paljonko hakekuormasta saisi myymällä sen naapuriin. Se laskelma on selvästi hankalampi tehdä, koska markkina varmasti vaihtelee paikkakunnittain.

Miten säätö tapahtuu?

ecOcaucO mittaa poistokanavan ilman vesipitoisuutta sekä lämpötilaa. Säädön osalta näistä tärkeampi on kosteusprosentti, Sen pudotessa logiikka lähtee ohjaamaan taajuusmuuntajaa, joka säätää kuivurin puhaltimen nopeutta. Ilmamäärää pudotetaan kuivauksen edetessä vuosikymmenen tuotekehityksessä löydettyjen arvojen mukaan. Säädön avulla poistuvan kosteuden määrä voidaan optimoida lämmitettävän ilmamäärän suhteessa.

Kun ilmaa lämmitetään vähemmän ei polttoainetta kulu entiseen tapaan. Tämä vaikuttaa myös siihen, mikä on viljaerän loppulämpötila lämmitysvaiheen päättyessä – se jää totutusta noin 10 Celsiusastetta alemmaksi. Viljan lämmittäminen on olennainen osa se kuivumista. Toisaalta ei sitäkään tarvitse nostaa yhtään enempää kuin on välttämätöntä. Jäähdytysvaihekin jää lyhyemmäksi lämpötila ei edes nouse entisiin lukemiin.

Mitä muuta:
Päätin julkaista tämän tuotteen nettisivun vaikken sitä aivan valmiiksi saanutkaan. Pahoittelut jos tämä aiheuttaa jollekulle mielipahaa.
Lisään myöhemmin asioita muun muassa siitä, mitä asentamisessa tulee ottaa huomioon.

 

*hinta tutkittu pö.fi sivustolta, Varsinaissuomalaisen tilan 10 000 litran tilauksen mukaan.