Green Growth – satokartoitin

Miten Green Growth -satokartoitin toimii?

Green Growth – laser anturit mittaavat puimurin elevaattorissa liikkuvan viljan määrää sen mukaisesti, kuinka pitkäksi ajaksi valosilmä katkeaa elevaattorin kupin mennessä sen ohi. Tuosta lyhyestä hetkestä voidaan päätellä milloin viljaa on paljon ja milloin vielä enemmän – tai joskus vähemmän.

Aikatiedon avulla voidaan piirtää suhteellinen kartta peltolohkosta ja sen hyvin tai huonommin tuottavista alueista. Jälkikäteen kun tiedetään pellolta puidun viljan määrä, joko punnittuna tai kuutiomääräisesti arvioituna kalibroidaan puintidata

Tämä on yksi satokartoittimien perusteknologia ja samaa käyttää osa puimurivalmistajista.

Mitä asennuksessa tulee ottaa huomioon?

Asennuksessa on neljä pääkomponenttia: keskusyksikkö, valoanturit, GPS antenni sekä pääkaapeli. Sinänsä asennus ei ole vaikea ja hoituu yleensä parissa tunnissa.

Alla olevassa kuvassa on numeroiden mukaisen osat. 

  1. Kiinnitä keskusyksikkö puimurin koppiin ja tuo sille syöttövirta.
  2. Kiinnitä ulkoinen GPS-antenni puimurin katolle.
  3. Optisen sensorit kiinnitetään puhtaan viljan elevaattoriin.
  4. Kaikki kolme osaa kytketään toisiinsa kaapeleilla, jotka tulevat pakkauksen mukana 

Keskusyksikköön on asennettu SIM-kortti, joka lähettää paikka ja aikatiedon ns. pilvipalvelulle. Matemaattiset laskelmat ajonopeudesta ja satomäärästä tehdään konesalissa.

 

Markkinoiden halvin

Green Growth satokartoitin on markkinoiden halvin, silti erittäin helppokäyttöinen ja varma.

Kilpailukykyinen hinta syntyy siitä, että nämä valmistetaan Green Growth omassa tehtaassa Latvian pääkaupungissa, Riikassa. Toinen olennainen osa on se, että kaikki osat, jotka eivät ole välttämättömiä on karsittu pois. Halutessaan puimurissa voi käyttää näyttönä omaa kännykkää tai tablet-tietokonetta. Paketin mukana näyttöä ei tule.

Myös myynti on isojen keskusliikkeiden sijaan toteutettu pienten ja näppärien yritysten toimesta sekä Suomessa, että muualla.

Kaikki olennainen data tallentuu pilveen ja on haettavissa sieltä puintien jälkeen kun suunnittelee seuraavaa vuotta. Tarpeettomat osat voidaan jättää pois ja silti saada työtä tehostava tieto hyödynnettäväksi.

Paljonko maksaa?

Satokartoittimen hinta on tarkka 2000€ (alv 0%) Siihen kuuluu myös ensimmäisen vuoden vuosimaksu. Tulevilta vuosilta vuosimaksu on 100 € (alv 0%) sekin.

Green Growth tuo uusille puimureille suunniteltua tekniikkaan tarjolle vanhoihin laitteisiin. Ei ole pakko investoida suuria summia, että saa perustietoa peltojen parhaiten tuottavista – tai huonommista osista. Kun tuloksen näkyy selkeästi tietokoneen ruudulla on helpompi suunnitella korjaavia toimenpiteitä.