Nestelannoitteet

Mitä on nestelannoite

N-xt nestelannoitteet ovat ureapohjaisia lannoitteita, jotka käyttäytyvät maassa kuin orgaaniset lannoitteet. Lannoite viedään maaperään amidi-muotoisena, jolloin sen ulkoinen varaus voi olla positiivinen. Näin se kiinnittyy maan negatiiviseen varaukseen eikä huuhtoudu tai haihdu.

N-xt lannoitteet tukevan monipuolisen pieneliöstön syntymistä. Runsas pieneliöstö yhdessä maan sienirihmaston kanssa lisää kasvien ravinnon ja veden saantia. Maan pieneliöstö ei yhteytä, joten se tarvitsee sokerien kautta energiaa ulkopuolelta. N-xt lannoitetun kasvin sokerituotanto on korkea ja kasvi luovuttaa niitä myös maahan biologisen elämän ravinnoksi. Vastalahjana pieneliöt louhivat ravintoaineita maa-aineksesta kasveille. Tästä yhteydestä seuraa mururakenteen lujittuminen ja orgaanisen aineen karttuminen.

Perinteiset raelannoitteet ovat suolapohjaisia nitraatti- ja sulfaattilannoitteita joten ne on negatiivisesti varautuneita. Siksi ne ovat alttiita erityisesti huuhtoutumaan vesistöihin.

Miten nestelannoitteet levitetään

Nestelannoitteiden levittäminen tapahtuu yleensä ruiskulla kasvinsuojeluaineiden levityksen yhteydessä. Kylvölannoittimeen voi integroida nestelannoitteen levitykseen sopivat laitteet, jolloin ajokertoja ei tule enempää kuin aiemmin. Mikäli ei ole valmis vielä investoimaan kylvölannoittimen laitteistoon voi lannan levittää pellolle ruiskulla ennen muokkausta.

Lannoitteen levityksessä tulee käyttää käyttötarkoitukseen sopivia suuttimia ja tärkeää on ymmärtää, ettei nosta ruiskun painetta liian korkeaksi. Nestelannoitteen rakenne voi rikkoutua paineen vaikutuksesta ja typpi muuttua helposti haihtuvaan muotoon.

 

Miksi amidipohjainen lannoite on hyvä

Kasvi hyödyntää lannoitteet amidimuotoisina. Kun kasvi saa lannoitteen valmiiksi amidina se ei joudu käyttämään energiaa muokatakseen lannoitteen hyödynnettäväksi. Näin kasvi ei joudu hyödyntämään vettä suolojen laimentamiseen vaan voi kasvattaa omaa solukkoaan. Tämä tuottaa kasville terveemmän kimmoisamman solurakenteen joka omalta osaltaan auttaa kasvia suojautumaan tauteja vastaan.

Kasvin kannalta on myös olennaista, että amidimolekyylit ovat merkittävästi sulfaatti ja nitraattimolekyylejä pienempiä. Tämä mahdollistaa sen että lehtilannoitteet imeytyvät suoraan lehdeltä päätyvät nopeasti jouduttamaan kasvua.

Golfkentän lannoittaminen

Nestelannoite on erityisen hyvä golfkenttien lannoittamiseen koska kasvustoista tulee tiheämpiä kuin perinteisin lannoitusmenetelmin. Syvemmälle maahan kasvava juuristo huolehtii raviteiden ja veden saannista. 

Golfkenttälannoitteissa hyödynnetään erityisen paljon biologisia ainesosia jotka mahdollistavat kestävämmän kasvisolukon. solukko kestää paremmin paitsi kulutusta ja kasvitauteja myös kuivuutta. Toisaalta terveempi maaperän pieneliöstö takaa myös vettä ja ravinteita vaikeinakin aikoina elävän sienirihmaston kautta. 

Yhteystiedot

Sähköposti: teemu.arvonen@cauco.fi

Osoite:
Cauco Oy / Teemu Arvonen
Terätie 22 A
01650 Vantaa

Puhelin: 040 868 8000 (parhaiten tavoitettavissa iltaisin)